המלחמה עם איראן ביוני 2025 (“עם קלבי”) וממשך קונפליקט עזה יצרו שוק נדל״ן תנודתי במיוחד. מחירי הנדל״ן בגוש דן ירדו ב-2.5% בשנה בחצי הראשון של 2025, עם ירידה של 21.2% בדירות 5 חדרים בתל אביב. עם זאת, היסטוריה מלמדת אותנו כי שוקי נדל״ן בישראל מתאוששים במהירות רבה לאחר סיום קונפליקטים – בדרך כלל בתוך 12-24 חודשים עם גדילה שנתית של 22-25%.
לאחר הפסקת אש בחודש פברואר 2026, בנו כבר סימנים ראשוניים להתאוששות בשוק, עם עלייה במחירים לחודש שני ברציפות. בנוסף, בנק ישראל הוריד את שיעור הריבית ל-4% בינואר 2026 ומתוכנן להוריד אותה עוד לעד 3.5%, מה שצפוי להחזיר יציבות למשכנתאות והביקוש לדיור.
עודכן: אוקטובר 2026
במספרים
| נתון |
|---|
| מחירי הנדל״ן בתל אביב ירדו ב-1.9% בחצי הראשון של 2025, כשדירות 5 חדרים תהו בירידה של 21.2% מממוצע שנתי. |
| בדירות בעלות ממד (חדר בטיחות) קוד 4, יש פרמיום של 15-20% על המחיר, בעוד שדירות ללא ממד רואות הנחה של 15-20% בהשוואה לתוחלת המחיר. |
| בנק ישראל הוריד את שיעור הריבית מ-4.5% ל-4% בינואר 2026, עם שתיים נוספות צפויות להגיע עד ל-3.5% במהלך השנה. |
| ישנם 86,000 דיור חדש שלא נמכרו ברחבי ישראל, עם 14,500 דירות חדשות בתל אביב בלבד (היצע של 86 חודשים בהשוואה ל-41 חודשים בשנה שעברה). |
| בחודש יוני 2025, במחלות המלחמה עם איראן, עלויות המכירות ירדו ב-29% בהשוואה ליוני 2024, עם הפסקה של 50% מאתרי הבנייה. |
| בחודש פברואר 2026, שלושה חודשים לאחר הפסקת האש, המחירים עלו לחודש שני בתור, כמסמן תחילת תקופת התאוששות שהוגדרה בהתחזוקה של הצפיות לגדילה של 5.2% ב-GDP. |
ההשפעה ההיסטורית של קונפליקטים על מחירי הנדל״ן בישראל
בדרך כלל, אירועים ביטחוניים משפיעים על שוק הנדל״ן בישראל בשני שלבים: ירידה ראשונית של 10-16% מחירי נכסים בחודשים הראשונים של הקונפליקט, ואחריה התאוששות משמעותית בשל אי-התנודתיות של רכוש קרקע כנכס אמיתי. למעשה, הנתונים ההיסטוריים מלמדים כי שוקי הנדל״ן בישראל חוזרים לגדילה בקצב שנתי של 22-25% לאחר קטגוריית סיום הקונפליקט, כמה שמשקף את כושר ההסתגלות של המשק הישראלי.
מלחמת יום הכיפורים בשנת 1973 היתה בעלת ההשפעה הדרמטית ביותר, עם ירידה של כ-50% במחירים על פני ארבע שנים (1973-1977). עם זאת, התאוששות הייתה עקשנית, וכאשר השוק סופיע, הוא חזה גדילה מדהימה של 40% לקראת 1977. מלחמות לבנון וקונפליקטים אחרים הראו השפעות קצרמרות יותר, עם ירידות קצרות ושחזורים תוך חודשים, מה שמציע כי קנה המידה והעוצמה של הקונפליקט משפיעים ישירות על היציבות של שוק הנדל״ן.
- מלחמה קטנה = ירידה זמנית של 10-16% עם התאוששות מהירה (2-3 חודשים)
- מלחמה בינונית = ירידה של 15-25% עם התאוששות של 12 חודשים
- קונפליקט גדול = ירידה עמוקה (כ-50%) עם התאוששות של 24-36 חודשים
- הנכס הנדלן נחשב לאחד מנכסי הנזילות הנמוכים, כך שירידות מחירים משקפות חרדה בעתיד ולא דורוג מיידי בערך האמיתי
מצב השוק בשנת 2025 והשפעת קונפליקט איראן
קונפליקט המתמשך עם עזה, בתוספת הלחימה עם איראן ביוני 2025 (שנמשכה 12 ימים), יצר סביבה כלכלית קשה במיוחד. בחצי הראשון של 2025, המשק הישראלי התכווץ ב-3.5% בתוצר מקומי גולמי, וחצי מאתרי הבנייה הוצאו מהפעילות. התוצאה הייתה ירידה בממוצע של 2.5% בשנה במחירי הנדל״ן בגוש דן, עם ירידות קשות במיוחד בתל אביב (1.9%) ובדירות גדולות.
בדירות 5 חדרים בתל אביב, שנחשבות לבעלות ביקוש גבוה ובדרך כלל מניבות את המחירים הגבוהים ביותר, ירידה של 21.2% מייצגת כוחות כלכליים חזקים בעבודה. גם בעת משבר, קנייה של דירה היא החלטה כלכלית גדולה ודורשת ביטחון בעתיד. כאשר עתיד כלכלי אי-בטוח, קונים מפחיתים את התקציבים שלהם או דוחים קנייה לחלוטין.
חודש יוני 2025 היה בעיקר קשה, עם ירידה של 29% בנפחי המכירות בהשוואה ליוני 2024. זה משקף את התגובה המיידית של שוק הנדל״ן לאי-ודאויות ביטחוניות כלכליות.
- תל אביב: ירידה של 1.9% בחצי הראשון של 2025
- דירות 5 חדרים בתל אביב: ירידה של 21.2% (הירידה הקשה ביותר בקטגוריה)
- עלויות בנייה: 50% מאתרי הבנייה הוצאו מהפעילות בחודשי יוני-יולי 2025
- נפחי מכירות: ירידה של 29% ביוני 2025 לעומת יוני 2024
- נדלן חדש: 86,000 יחידות שלא נמכרו בישראל כולה, מהם 14,500 בתל אביב בלבד
השפעת המממד (חדר בטיחות) על ערך הנכס
אחד מהתופעות החדשות ביותר בשוק הנדל״ן הישראלי בשנים האחרונות הוא הפרמיום המשמעותי שצוברות דירות בעלות ממד. בעקבות הלחימה ההתמשכת, דירות עם חדר בטיחות מעודכן (המוגדר כ’ממד’) רואות פרמיום של 15-20% על מחיר הבסיס. לעומת זאת, דירות ללא ממד סובלות מהנחות של 15-20%.
בגוש דן, רנטלים עם ממד ברמת גן עומדים על 7,749 שקלים חודשיים, משקף הביקוש החזק לדיור מגובה. קנייה וקוק למנוע יחידות ללא ממד בשל החרדה הרמה בביטחון. זה הוצר לממד הכלכלי מעמיק: בעלים של דירות ללא ממד עשויים להוציא כסף משמעותי בשדרוג מימוש, בעוד שקנייה של דירה עם ממד מלבד מתחבר לעלייה בערך של 15-20%. (נכון ל-מרץ 2026, לפי הערכת המשרד)
- פרמיום ממד: דירות עם ממד עולות 15-20% יותר מהממוצע
- הנחת חוסר ממד: דירות ללא ממד מופחתות ב-15-20%
- השקעה בשדרוג: בעלים יכולים לשקול שדרוג של יחידות קיימות עם ממד
- ערך הבחירה: בדיור חדש, קונים מתקדמים עבור יחידות עם ממד
- ערך השכרה: רנטלים עם ממד בתל אביב וגוש דן גבוהים בשל הביקוש הממשיך
הנחות במחיר במיקומים ספציפיים בגוש דן
בתוך גוש דן, ישנו שונות משמעותית בהנחות המחיר המופרעות. רמת גן והוד עומדות בחזית החיזוק השוק, עם הנחות ממוצעות של 182,000 שקל מהמחיר הסולידי בנכסים שנמכרו. גיבעתיים רואה הנחות דומות של 172,000 שקל, בעוד שתל אביב (כמרכז עירוני ראשי) חוויה פחות חיזוק בנכסים סיימו מכירה. (נכון ל-מרץ 2026, לפי הערכת המשרד)
הנחות אלו משקפות את מחיקת הביקוש בשל אי-ודאויות, כמו גם את זמן התושמרות הדרוש לסיום עסקה. מוכרים, במיוחד אלה הנמכרים בשל סיבות אולם לא על ידי בחירה, הם מוכנים לקבל פחות כדי לסיום מכירה מהר יותר. זו ההזדמנות שלך, כקונה פוטנציאל, לסיום עסקה משכנעת ברמת גן וגיבעתיים בשנת 2026.
- רמת גן: הנחה ממוצעת של 182,000 שקל מחיר בקשה (נכון ל-מרץ 2026, לפי הערכת המשרד)
- גיבעתיים: הנחה ממוצעת של 172,000 שקל מחיר בקשה (נכון ל-מרץ 2026, לפי הערכת המשרד)
- תל אביב: הנחות נמוכות יותר בשל ביקוש מתמשך
- קריית אונו ויהוד: מחירים עשויים להציע ערך טוב יחסית
- כל הגוש דן: מה מחדיד הן נחות של 20% בהשוואה ל-2023
רשימת בדיקה: כיצד לנוע בשוק הנדל״ן בשנת 2026
אם אתה תוכנן לקנות או למכור דיור בגוש דן בשנת 2026, הנה צעדים מעשיים לתיאום החלטתך הנדלנית.
- בדוק את מצב הממד בנכס. אם אתה קונה ודירה ללא ממד, תכנן כ-30,000-50,000 שקל בשדרוג. אם אתה מוכר, הדגש את הממד כחוזק עיקרי. (נכון ל-מרץ 2026, לפי הערכת המשרד)
- השוו מחירים בהנחות הנוכחיות. בעזרת הנתונים על הנחות ברמת גן (182K) וגיבעתיים (172K), תוכל לשקול בקשות ארבעות מורסים או התחלות בקנייה ב-15-20% מתחת למחיר הזאב. (נכון ל-מרץ 2026, לפי הערכת המשרד)
- שקול את פוטנציאל השחזור. היסטוריה מלמדת כי שוקי נדל״ן בישראל מתאוששים בקצב של 22-25% שנתי לאחר קונפליקטים. עם סימנים ראשוניים של התאוששות בפברואר 2026, קניה היום יכולה להיות השקעה חזקה.
- בחן את הריביות הקרובות. בנק ישראל צפוי להוריד את הריביות מ-4% ל-3.5% במהלך 2026, מה שיהפוך משכנתאות לזולות יותר. תקופת זו היא חיובית עבור קונים.
- חקר את משכנתא שלך. עם הפחתת ריביות, זה זמן טוב לשדרג משכנתא קיימת או לנסות עבור דירה גדולה יותר.
- הבחן בין הרכב ליהוד וקריית אונו. אזורים אלו עשויים להציע ערך גדול יותר מתל אביב בשנת 2026, כשהן מתאוששות.
- תכנן למימון לשנה. אם אתה קונה, בדוק אם יוכל להחזיק בדיור ללא מכירה מיידית. ההתאוששות הצפויה של 12-24 חודשים פירושה שהביקוש יהיה חזק על ידי 2027.
- שקול רכישה כהשקעה שנתית בשנת 2026. עם רוב המחירים מופחתים ותחזוקה לעלייה כלכלית, הערך הנוכחי על דיור בגוש דן נראה טוב.
שאלות נפוצות
האם מחירי הנדל״ן בגוש דן ימשיכו לרדת?
סביר להניח שלא. בפברואר 2026, בשלושה חודשים אחרי הפסקת אש, מחירים כבר עלו לחודש שני רציף. ההיסטוריה מלמדת כי שוקי נדל״ן בישראל מתאוששים במהירות בתוך 12-24 חודשים לאחר קונפליקטים. עם בנק ישראל המורידו ריביות ודעות שיפור כלכלי, צופים אנו גדילה יציב של 5.2% ב-GDP בשנת 2026, מה שצפוי לתמוך במחירים.
מה ההבדל בין דירה עם ממד לבינו ללא?
דירה עם ממד (חדר בטיחות) שווה 15-20% יותר מדירה דומה ללא. בגוש דן, הערך הוא משמעותי: רנטלים עם ממד ברמת גן עומדים על 7,749 שקל חודשיים, משקף ביקוש גבוה. אם אתה קונה, התחשב בעלות של 30,000-50,000 שקל לשדרוג ממד אם הנכס חסר. אם אתה מוכר דירה עם ממד, הדגש זה בחזקתך. (נכון ל-מרץ 2026, לפי הערכת המשרד)
האם זה זמן טוב לקנות דיור בגוש דן בשנת 2026?
כן, יש אינדיקטורים חיוביים רבים. ראשית, הנחות עדיין גבוהות – 182K שקל בחוסר רמת גן ו-172K ביהודה. שנית, הריביות מופחתות ויצפו להוריד עוד. שלישית, התאוששות קצובה של 22-25% שנתי היסטורית בתקופות פוסט-קונפליקט מציעה פוטנציאל שחזור. אם אתה יכול להחזיק במנוי לשנה, זו יכולה להיות השקעה משכנעת. (נכון ל-מרץ 2026, לפי הערכת המשרד)
כמה זמן לוקח לשוק הנדל״ן להתאושש לאחר קונפליקט?
היסטורית, בין 12-24 חודשים. קונפליקטים קטנים (כמו מלחמות לבנון) רואים התאוששות תוך 2-3 חודשים עם ירידה של 10-16% בלבד. קונפליקטים גדולים (כמו מלחמת יום הכיפורים) מביאים ירידה עמוקה של 50% אך התאוששות של 36-48 חודשים. הקונפליקט הנוכחי הוא בינוני-גדול, כך שצופים זמן התאוששות של 18-24 חודשים. סימנים ראשוניים בפברואר 2026 מצביעים על תחילת התאוששות.
מה בנק ישראל עושה לפי שנת 2026?
בנק ישראל הוריד את שיעור הריבית מ-4.5% ל-4% בינואר 2026. שתיים נוספות צפויות להוריד את הריבית ל-3.5% במהלך השנה. זה טוב לקנים משכנתא, מה שהופך כספים שאול זולים יותר. עבור מוכרים, זה יכול להשמר ביקוש דיור משתפר.
שוק הנדל״ן בישראל הוא מחזור של הלם וכיתול, אך בסופו של דבר, יציבות. בחודשים היוצאים מקונפליקט, הנכס הנדלן נתפס לאוישור בטחוני עמוק – קנות דיור פירושו לבנות עתיד. שנת 2025 הייתה תנודתית, אך פברואר 2026 מכניס סימנים של התאוששות. עם ריביות נמוכות יותר, הנחות גבוהות, והיסטוריה המלמדת כי 22-25% גדילה שנתית אפשרית, השנה עלולה להיות המחזור של קונים בגוש דן.
אם אתה מחפש לקנות בגוש דן – בתל אביב, רמת גן, גיבעתיים, קריית אונו, או יהוד – התחשב ברשימת הבדיקה שלנו וקח תפקיד פעיל בשוק. הנתונים מצביעים על כך שהעתיד הוא משכנע כלכלית, וקניה היום יכולה להיות ההחלטה הטובה ביותר שלך להשקעה ארוכת טווח בדיור בישראל.
רוצים לשמוע מה זה אומר במקרה שלכם? אפשר לכתוב לשמואל בוואטסאפ או להתקשר, בלי התחייבות.
הנכס בגובה העיניים · משרד תיווך בבקעת אונו
וואטסאפ: 058-665-4004
חיוג: 058-665-4004
המידע במאמר זה הוא מידע כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי, מיסויי, פיננסי או ייעוץ השקעות. לפני החלטה כדאי להתייעץ עם בעלי מקצוע מוסמכים.
המידע בעמוד זה הוא מידע כללי והבעת דעה בלבד, נכון למועד כתיבתו ועשוי להשתנות. אין בו ייעוץ משפטי, שמאי, מיסויי או פיננסי, הוא אינו המלצה לפעולה ואין לראות בו מתן שירות. לפני כל החלטה מומלץ להתייעץ עם בעל מקצוע מוסמך. הסתמכות על המידע היא באחריות הקורא בלבד.